Jak Zapobiegać Zanieczyszczaniu Się Komputerów W Produkcji Żywności
Komputery stały się kluczowym zasobem w procesach produkcji żywności. Jednak stanowią one ryzyko zanieczyszczenia w zakresie zbierania kurzu i resztek jedzenia.
To sprawia, że są one pożywką dla zarazków, które mogą być szybko przenoszone przez osoby zajmujące się żywnością, co prowadzi do powszechnego skażenia w całym obiekcie. Jak można temu zapobiec?
Zanieczyszczenie jest prawdopodobnie największym największym zagrożeniem dla każdego zakładu produkującego żywność, dlatego też podejmowane są ekstremalne środki w celu "odporności na zarazki" linii produkcyjnej.
Jednak niektóre z najczęstszych sposobów rozprzestrzeniania zarazków z "rąk do jedzenia" lub "jedzenia do rąk do innego produktu spożywczego".
Gdyby miało to miejsce na produkcyjnej podlodze przetwórstwa spożywczego, nie tylko masz do czynienia z pełnym zanieczyszczeniem, które może doprowadzić do całkowitego zamknięcia działalności, ale także spore straty finansowe związane z marnotrawieniem żywności, wstrzymanie produkcja i bezczynny personel.
To nie wspominając o wizycie twojego lokalnego inspektora zdrowia!
Zanieczyszczenie żywności przez computer
W czasach, gdy komputery są coraz bardziej zintegrowane w obiektach zajmujących się żywnością, przenoszenie zarazków z komputera na żywność i odwrotnie jest bardzo poważnym problemem.
Odsłonięte systemy komputerowe są magnesem dla kurzu i środowiska spożywczego, gdzie komputery są używane codziennie, istnieje wysokie ryzyko gromadzenia się resztek jedzenia.
Dlatego istnieje realna potrzeba zatrzymania problemu u źródła. Mógłbyś rozebrać komputery na części, żeby się upewnić, że jakikolwiek kurz czy brud zostanie wyczyszczony, ale spójrzmy prawdzie w oczy, nie zrobisz tego.
Można wdrożyć rygorystyczny proces czyszczenia, który może być przeprowadzany każdej nocy, po godzinach, ale są szanse, że nie zostanie dobrze przyjęty.
Zamiast tego możesz zdecydować się na przechowywanie krytycznych komputerów w klasie środowiskowej (316) ze stali nierdzewnej. Czemu? Są one specjalnie zaprojektowane, aby zapobiegać zanieczyszczeniom z komputerów w środowiskach spożywczych. Umieszczony w obudowie komputer jest odporny na kurz i resztki jedzenia.
Podobnie, właściwości antybakteryjne stali nierdzewnej (316) nadają obudowom naturalną ochronę przed gromadzeniem się resztek pokarmowych i zarazków, a także uniemożliwiają przenoszenie bakterii z komputera, rąk, żywności i ostatecznie zapobiegają rozprzestrzenianiu się bakterii. zanieczyszczeniem i zamknięciem produkcji.
Co więcej, elementy szaf są bardzo wymagające w utrzymaniu i mogą być czyszczone za pomocą środków chemicznych stosowanych w celu zapobiegania rozprzestrzenianiu się bakterii, bez ryzyka korozji.
Właściwości wodoodporne obudów ze stali nierdzewnej są korzystne dla zakładów produkujących żywność, w których stosuje się procedury zmywania, ponieważ są one w stanie wytrzymać mycie strumieniem.
Co więcej, obudowy są zaprojektowane tak, aby komputery działały w różnych warunkach. Na przykład jednym z najczęstszych problemów w chłodzonych zakładach przetwórstwa spożywczego jest kondensacja. Nie tylko woda gromadzi się w kałużach i tworzy krople na rurach, jest gęsta w powietrzu.
Oczywistym jest, że kondensacja może spowodować uszkodzenie elektroniki, ale dodatkowym bólem głowy dla urządzeń żywieniowych jest to, że kondensacja przenosi bakterie, które mogą osadzać się na komputerach i potencjalnie prowadzić do przenoszenia drobnoustrojów z komputera do żywności.
Kondensacja i wilgotność nie są końcem wyzwań związanych z użytkowaniem komputera w zakładach spożywczych. Na przykład zakłady mięsne są zobowiązane do pracy w temperaturach ujemnych, zgodnie z przepisami dotyczącymi żywności.
Niezbędne są mroźne temperatury, aby utrzymać "łańcuch chłodniczy", przełamać łańcuch chłodniczy i bakterie mogą rosnąć na mięsie.
Opiekunowie mięsa wchodzą wtedy w kontakt z komputerami i stają się pożywką dla zarazków. Następnie pojawia się efekt domina. Przez cały dzień pracy kilka osób zajmujących się obróbką mięsa ma dostęp do stanowiska komputerowego, a rozprzestrzenianie się drobnoustrojów, takich jak Salmonella, prowadzi do skażenia na wysokim poziomie.
Nie można wystarczająco podkreślić, że odsłonięte komputery na podłodze do przetwarzania żywności są gotowym zagrożeniem dla zdrowia. Przez uczynienie komputerów strefą wolną od bakterii, uniemozliwisz całkowite zamknięciu twojego zakładu wywolane poprzez przenoszenie sie zarodków z "nieczystych" komputerów.
Wartość dodana korzystania z obudów komputerowych w produkcji żywności
Oprócz zapobiegania zanieczyszczeniom żywności spowodowanym przenoszeniem drobnoustrojów z komputera na żywność, prawdziwą wartością dodania obudów komputerowych do podlogi produkcyjnej w produkcji żywności jest to, że zatrzymują one resztki żywności i wnikają kurz.
Zapobiega to gromadzeniu się tłuszczu, brudu i kurzu, który może nieodwracalnie uszkodzić systemy komputerowe.
Jeśli komputery są podstawą Twojej działalności w zakresie przetwarzania żywności, konsekwencje finansowe i wpływ na reputację Twojej firmy muszą być brane pod uwagę, jeśli usterka komputera doprowadzi do zatrzymania całego procesu produkcyjnego.
Zasadniczo obudowy komputerowe nie sa krótkoterminowym rozwiazaniem, zapewniają długoterminową stabilność stacji komputerowych, nie tylko zapobiegając potencjalnym zagrożeniom dla zdrowia komputerów, ale ale takze wydluzaja ich zywotnosc".
Skontaktuj sie z Armagard
Armagard jest liderem rynku w zakresie projektowania i produkcji innowacyjnych obudów środowiskowych do komputerów przemysłowych i drukarek. Dzięki ponad 25-letniemu doświadczeniu współpracujemy z największymi firmami w branży spożywczej.
Aby dowiedzieć się więcej o ochronnej obudowie komputera do przetwarzania żywności, odwiedź stronę www.armagard.pl albo zadzwoń +48 22 526 61 49